Selecteer een pagina

Als je eenmaal gesetteld bent, staat het leren van iets nieuws niet echt hoog op een priolijstje. Met uitzondering van die ene workshop die je gevolgd hebt of de cursus die je van je werk moest doen. En als je ooit geprobeerd hebt om naast je werk, je huishouden en het sporten iets nieuws te leren, dan weet je hoe lastig het is om daar tijd voor vrij te maken. De 5 uur regel geeft je de mogelijkheid om jezelf te blijven ontwikkelen zonder daar de leuke dingen voor op te geven.

Barack Obama

De 5 uur regel kent veel volgers, zoals Barack Obama. In een interview dat de New York Times had met de voormalig president vertelt Obama hoe boeken hem in balans hielden. Nu zit ik niet in het Witte Huis, maar niet alleen de president van de Verenigde Staten heeft een druk schema ;-).

“In een tijd waarin gebeurtenissen zo snel gaan en zoveel informatie wordt doorgegeven, gaf het lezen van boeken Obama de mogelijkheid om af en toe te vertragen en perspectief te krijgen en de mogelijkheid om in iemands schoenen te kruipen. “Deze twee dingen zijn van onschatbare waarde voor mij. Of ze mij een betere president hebben gemaakt, kan ik niet zeggen. Maar wat ik wel kan zeggen, is dat ze me in de loop van acht jaar in staat hebben gesteld om mijn evenwicht te bewaren. Omdat het Witte Huis een plek is die hard en snel op je afkomt en niet te stoppen is.”

Net als Obama zijn CEO’s van multinationals overtuigd van de toegevoegde waarde van de 5 uur regel. En inmiddels ik ook.

 • Facebook
 • Pinterest
 • Evernote
 • Print

Is de 5 uur regel iets nieuws of trendy dat weer verdwijnt?

De 5-uur-regel is geen nieuwe trend. Sterker nog, Benjamin Franklin (o.a. politicus, uitvinder en wetenschapper) deed dat in de 18de eeuw al. Omdat het de laatste jaren wordt opgepikt door o.a Bill Gates en Oprah Winfrey is het weer op de kaart gezet.

 

Wat is de 5 uur regel?

Het onderliggende idee van de 5 uur regel komt neer op: leven lang doelbewust leren. A.k.a. investeren in kennis en jezelf blijven ontwikkelen. En dan niet per definitie op je eigen vakgebied. Er zijn zoveel onderwerpen buiten je specialisme om die een waardevolle bijdrage leveren aan je (persoonlijke) ontwikkeling.

Iemand vertelde mij eens dat de ontwikkeling die je doormaakt op het werk, helemaal niet zo snel gaat als je misschien denkt. Iedere dag ben je voornamelijk bezig om je door je takenlijst heen te worstelen, toch? En omdat we vaak gehinderd worden door gebrek aan tijd en eigen gewoontes, tackle je iedere taak steeds op dezelfde manier. In die zin is er weinig ontwikkeling.

En bij de 5 uur regel ligt de focus juist op ontwikkeling en niet op ‘produceren’. Want hard werken is totaal iets anders dan jezelf ontwikkelen.

 

Hoe werkt de 5 uur regel?

De 5 uur regel komt er op neer dat je vijf uur per week (één uur per werkdag) spendeert aan doelbewust leren. Net als Obama kun je kiezen om boeken te lezen. Een combinatie van lezen, nadenken en experimenteren kan echter ook. De key zit ‘m in doelbewust.

Het eerste en belangrijkste is dat je tijd in je agenda blokt.

Bepaal vervolgens wat je wilt leren. Maak een lijstje met onderwerpen die je interessant vindt. Misschien wil je beter leren schrijven of wil je weten hoe je data analyseert in Excel.

Denk dan na over de bronnen die je wilt gebruiken om over de onderwerpen te leren. Natuurlijk kun je je inschrijven voor een training of een workshop. Alleen zijn die vaak prijzig én op bepaalde data te volgen.

Het uitgangspunt van de 5 uur regel is lezen. Zoek op het Internet naar boeken, artikelen en blogs die gaan over jouw onderwerpen. Maar alleen lezen hoeft natuurlijk niet. Denk aan podcasts, webinars (vaak gratis of tegen een lage prijs) en luisterboeken.

 

Tip voor als je wordt afgeleid

Natuurlijk word je afgeleid op het werk als je daar de 5 uur regel toepast. Daarvoor een paar tips:

 • Zet je mailbox uit.
 • Schakel het geluid van je telefoon uit.
 • Als een collega jou iets vraagt, vertel dan dat je ergens mee bezig bent en laat hem/haar de vraag op de mail zetten. Of spreek een moment af wanneer je erop terugkomt. Tenzij het een afleiding is waar je direct iets mee moet doen uiteraard. Maar ook daar mag je kritisch over nadenken.

 

Mijn go to lijstje

De bronnen die ik vaak en graag gebruik voor de 5 uur regel, zijn:

 • Audible (luisterboeken in het Engels)
 • Blinkist (boeksamenvattingen op schrift én audio in het Engels en Duits. Klik hier voor uitgebreide informatie over Blinkist én een kortingscode.)
 • edX (honderden gratis cursussen over uiteenlopende onderwerpen)
 • Podcasts
 • Webinars

Ik heb geen ervaring met Nederlandse aanbieders van luisterboeken maar die zullen er vast zijn.

Waar ik mij graag in wil verdiepen, zijn o.a. fotograferen en filmen. Wat staat er op jouw lijstje?

Inspiratie

Meld je aan voor inspiratie & sweet reminders

Je bent succesvol ingeschreven.

Pin It on Pinterest