Selecteer een pagina

Waarom stoppen we met groots dromen als we ouder worden?

Waarom stoppen we met groots dromen als we ouder worden? En dan bedoel ik van die grote, vette dromen. Die dromen waarvan anderen zeggen: je ziet ze vliegen! Of…beetje overdreven! Is dat het misschien? Het feit dat anderen vaak negatief reageren op jouw grootse dromen? Waardoor je denkt…laat maar?!

 • Facebook
 • Pinterest
 • Evernote
 • Print

Kinderen daarentegen dromen er op los. Als ik bijvoorbeeld naar de gesprekken van mijn zoon en zijn vrienden luister (ik dacht eerst whatever, teenager geklets) dan zitten die eigenlijk vol dromen. Van die grote, vette, juicy dromen! Zoals hoe lit (a.k.a. gaaf) het is om in Amerika te wonen wanneer (niet als…) ze bij de NBA basketballen. Niemand van de vriendenkring die daar vreemd op reageert. Sterker nog, iedereen droomt mee. En zo jammer dat ze dat soort dromen over 10 jaar niet meer uitspreken. Terwijl groots dromen je creativiteit stimuleert en mooie dingen kan opleveren!

In (grootse) dromen zijn mensen vaak kritischer en nauwkeuriger dan in het dagelijks leven. Dat wat je normaliter niet zo goed kunt omschrijven, lukt dan ineens wel. Van de kleuren die je ziet tot de geur die je ruikt tot het happy gevoel dat iets in je droom je geeft.

Je dromen uitspreken of ze opschrijven, geeft vaak duidelijkheid in wat je echt wenst… het kan een oplossingsrichting bieden bij een probleemsituatie. Het kan zelfs een motivator zijn om iets nieuws aan te pakken. Niet alleen in de privésfeer, misschien is er iets op het werk dat je graag anders ziet.

 • Facebook
 • Pinterest
 • Evernote
 • Print

Droom daarover! Droom dat je controle hebt over de organisatie van je werk bijvoorbeeld. Over hoe goed je bent gaan plannen. Droom over wat je daarvoor gedaan hebt, de stappen die je hebt genomen. Droom over hoe je je daarbij voelt. Droom over de toekomst.

Toekomstgericht dromen kan zo waardevol zijn. Wat hierbij helpt, is je toekomstgerichte dromen op te schrijven. Als je dat nooit eerder gedaan hebt dan snap ik dat dat best eng is. Zelf heb ik nooit een dagboek bijgehouden. Of überhaupt iets op papier gezet dat op een droom leek. Totdat ik een minicursus volgde van Kim Klassen. De Canadese Kim is van huis uit lifestyle fotografe die offline en online lessen geeft over fotografie, Digital Lightroom en dus ook schrijven.

 • Facebook
 • Pinterest
 • Evernote
 • Print

In de gratis 5-daagse minicursus Write | now deelt Kim haar favoriete schrijftechniek: schrijven alsof een droomsituatie op dit moment plaatsvindt of heeft plaatsgevonden. Als je, net als ik, nog nooit een gedachte op papier hebt gezet dan is dat raar! Maar goed, ik heb eerder een aantal technische webinars gevolgd van Kim en de reviews op Write | now zijn heel positief dus ik dacht waarom niet? De manier waarop zij dingen vertelt en hoe ze haar kennis overbrengt, passen gewoon heel goed bij mij.

Anyway…wat Write | now mij tot nu toe heeft opgeleverd, zijn vooral verrassende ontdekkingen en inzichten over mijzelf. Tijdens het schrijven ontdekte ik bijvoorbeeld dat ik veel meer gezichtspunten heb dan ik dacht. Zo heb ik op zakelijk gebied iets dat me al een lange tijd gewoon letterlijk hoofdpijn bezorgd. Ken je het vicieuze cirkeltje? Zoiets dus. Allerlei dingen (of uiteindelijk toch niet?) proberen en op hetzelfde uitkomen. Door Write | now kwam ik erachter dat ik mijn focus niet op de dingen had die er juist voor zorgen dat ik uit die vicieuze cirkel kom. Dus so far werkt het voor mij als een oplossingsrichting bij een probleemsituatie. En ik vind het, zoals Kim altijd zegt, …mind blowing! Zo mind blowing dat ik heb besloten om de vervolgcursus te doen: Write | your heart’s desire. Een intensieve 6 weken durende cursus die ingaat op verschillende schrijftechnieken. Reuze benieuwd wat mij dat zal brengen. Ik hou je op de hoogte!

PS) Ik denk overigens inderdaad dat we zijn gestopt met dromen en erover te praten door wat anderen ervan vinden. Wat vind jij? Zullen we afspreken dat we het gewoon weer gaan oppakken?

Inspiratie

Meld je aan voor inspiratie & sweet reminders

Je bent succesvol ingeschreven.

Pin It on Pinterest