Selecteer een pagina

Zo vergeet je nooit meer waar je sleutels liggen

Wist je dat er in het hoofd van een gemiddelde vrouw – zoals jij en ik dus – per dag meer dan 60.000 gedachten over elkaar heen buitelen? Helaas staat van al die gedachten het grootste deel in de herhaalstand. Daar heb je dus gewoon niets aan. En dan heb ik nog niet eens over al die losse eindjes in je hoofd. Nog even dit doen. Niet vergeten koffie te kopen. En eindelijk die klant bellen – maar waarom denk je daar juist aan als je in de file staat?

  • Facebook
  • Pinterest
  • Evernote
  • Print

Je brein is geweldig

Je brein is echt supergoed in het vinden van oplossingen. Het doet niets liever dan bedenken waar jij je sleutels hebt liggen. En het leeft helemaal op als het creatieve ideeën mag bedenken. Stel jezelf maar eens de vraag hoe jij je tijd beter kan besteden dan op Facebook te zitten. Ik durf te wedden dat je in no-time een hele lijst hebt.

En waar het echt goed in is: dingen op de automatische piloot doen. Zoals dat bijvoorbeeld gaat bij leren autorijden. In het begin moet je enorm nadenken over waar die richtingwijzer in hemelsnaam zit. En na een paar lessen doe je dat op je gevoel. Fantastisch toch, dat brein?

Hoe komt het dat je hoofd soms niet doet wat jij wil

Je brein is net een huis met verschillende kamers. Een kamer met herinneringen. Een kamer met plannen. Een kamer met negatieve gedachten en ook een met positieve (gelukkig maar!). En ook een kamer vol met onbewuste gedachten en gedachtepatronen; dit is de allergrootste kamer.

En net als met een ‘echt’ huis kan dit huis volraken.

Stel, je ziet iets leuks voor in je huis. Een mooi bijzettafeltje voor je planten. Je wil het echt heel graag – het zou zo leuk staan bij je bank! – dus je koopt het. Maar je woonkamer staat vol. Het kan er gewoon niet meer bij. Nou ja, misschien nog in dat ene hoekje bij de gordijnen, waar je het nauwelijks ziet. En daar staat het dan de rest van zijn leven stof te vangen. Zonde toch?

De beste beslissing die je dan kan nemen is om een grote schoonmaak te houden. En als je dat eenmaal hebt gedaan, regelmatig op te ruimen. Dan hou je tenminste ruimte voor nieuwe dingen!

Terug naar de kamers van je brein. Ook die kunnen volraken, met plannen, herinneringen en gedachtes. Ook in die kamers kunnen zaken zo gaan verstoffen dat je er niet meer bij kan.

En dan vergeet je dus waar je sleutels liggen. Of lukt het je maar niet om een oplossing te bedenken voor een probleem dat je met een klant hebt.

Met breinwerk hou jij je brein opgeruimd en netjes

Breinwerk is een heel simpele manier om je hersenen weer lekker voor je te laten werken. Door jezelf elke dag een aantal vragen te stellen train je je brein om te ordenen en naar oplossingen te zoeken.

Je doet dagelijks een rondleiding door alle kamers, waarbij je inventariseert, categoriseert en organiseert. Je besluit actief welke gedachten je wil houden en welke gedachten weg kunnen. Omdat je er last van hebt of omdat je er niets meer aan hebt.

Het helpt als je hier bewust tijd voor vrijmaakt, bijvoorbeeld een vast tijdstip aan het eind van je werkdag.

Deze vragen helpen je bij je breinwerk:

  • Wat werkte er vandaag niet? Wat liep er niet lekker?
  • Wat heb ik daar zelf aan bijgedragen? Wat voelde ik en dacht ik daarbij?
  • Wat wil ik bereiken? (Vermijd er-woorden zoals beter, sneller, minder. Wees specifiek in je antwoord.)
  • Welke acties moet ik ondernemen om dat resultaat te bereiken?
  • Welk gevoel en welke gedachte heb ik nodig om die ook echt te doen?

Door dit een tijd lang elke dag te doen maak je gebruik van de kracht van herhaling. Je brein wordt steeds beter in het onthouden van belangrijke zaken en het creëren van nieuwe oplossingen. Wedden dat je dan voortaan altijd weet waar je sleutels liggen?

Wat doe jij om je brein opgeruimd te houden?

Inspiratie

Meld je aan voor inspiratie & sweet reminders

Je bent succesvol ingeschreven.

Pin It on Pinterest